середу, 24 січня 2018 р.

 З давніх-давен у Данківцях збереглися звичаї своєрідно відзначати цикл Рідвяних свят. Під Новий рік господарі гостинно відчиняють двері посівальникам. За традицією це переважно хлопчики, які різним збіжжям, цукерками засівають, бажаючи щастя, миру, благополуччя на майбутній рік.
      6 січня, на Святвечір, по дорозі часто можна зустріти групи щедрувальників. Виконуючи спеціаьні обрядові пісні «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Щедрик» нагадують людям про таємницю Святої вечері.
       7 січня, в День Різдва Христового одна за одною звеселяють односельчан групи колядників, прославляючи народження Сина Божого. В цей день колядники виконують пісні «Нова радість стала», «Чути дзвінок», «Дивна новина», Радуйся, земле». Колядники всі одягають старовинні українські костюми і несуть господарям тепло своїх душ, щирих побажань.
      Особливо гамірно і весело проходять сільська «Маланка». На Меланії, в переддень Святого Василя, або, як це кажуть, на Старий Новий рік, ряжені парубки з веселими музиками від хати до хати заходять «плясати». Тут можна побачити і перевдягнуту Меланію, і солдаттів, і молодих.
      Дівчата пригощають маланкарів солодощами, дають гроші, щоб наступного дня організувати «толоку», танці, ігри, розваги.
       Різдвяні свята – найкращі, найцікавіші дні релігійних свят.

Немає коментарів:

Дописати коментар