четвер, 10 травня 2018 р.



Чорнобильський вітер по душах мете, чорнобильський пил навіки осідає

Трагічним подіям 26 квітня 1986 року було присвячено годину-застереження «Чорнобильський  вітер по душах мете, чорнобильський пил навіки осідає»,  яку центральна районна бібліотека провела у Заліщицькому вищому професійному училищі. 
Аварія на Чорнобильській АЕС,  смертоносне полум’я зловісної  пожежі  висвітило  кожного, виділило  перших із перших, коли  ядерна смерть  загрожувала всьому  живому і неживому. Вирвавшись  з-під  влади  недбайливих господарів, вона  спричинила  трагічні наслідки. Віктор Кібенко, Микола Ващук, Василь  Ігнатенко, Микола Титенко, Володимир Тищура, Володимир Правик, Володимир Шевченко… Тієї  трагічної ночі вони виконували  свою  звичайну роботу. Це був  смертельний герць.  Шестеро  загинули  майже відразу. Вони жили, працювали і увійшли в безсмертя.
Ведуча заходу – завідуючий бібліотекою   зазначив, що  суворий екзамен  тримали тоді не лише пожежні, а й  транспортники, будівельники, медики, спецчастини хімзахисту, підрозділи охорони міліції  та багато інших  служб, які діяли героїчно та  самовіддано.
         Звучали поетичні рядки Ліни Костенко, Бориса Олійника,
Володимира Шовкошитного, Миколи  Луківа про смертоносну катастрофу   у виконанні  учнів школи.
         Учнівська молодь   та всі присутні  на заході хвилиною  мовчання  вшанували учасників-ліквідаторів аварії на атомній станції, а також  тих, хто через  наслідки  катастрофи не дожив до сьогодення,  став жертвами  підступної радіації у мирний час.
         А людству потрібно робити свої  висновки і у 32-у роковину відлуння біди, намагатися вибудувати  нову філософію життя, засновану на високій  екологічній свідомості й  культурі.

Захід  супроводжувався книжковою  викладкою та оглядом літератури «Чорнобиль - в серці України, та  тінь його - на всій землі».

Немає коментарів:

Дописати коментар